- Submissão
- Submissão online
- Diretrizes para Autores
- Declaração de Direito Autoral
- Política de Privacidade
- Sobre este sistema de publicação
- Sobre
- Foco e Escopo
- Equipe Editorial
- História da Revista Principia
- Normas de homogeneidade
- Comitê de ética
- Política de ética para autores, Conselho Editorial e avaliadores
- Política de retirada de artigos
- Perguntas e respostas frequentes
- Equipe de apoio da Revista Principia
- Conflito de interesses
- Plano de Desenvolvimento Editorial da Revista Principia
- Princípios DEIA (Diversidade, Equidade, Inclusão e Acessibilidade)
- Normas para números especiais na Revista Principia
- Princípios FAIR
- Curso de Escrita Científica - ACS - Prof. Osvaldo
- Sites e manuais sobre boas práticas científicas
Chemical composition and digestibility of hays of three grasses ammonized with urea
Resumo
This study aimed to evaluate the effect of ammoniation with urea on the chemical composition and in vitro digestibility of Rhynchelytrum repens, Aristida setifolia and Eleusine indica grasses. The experimental design was completely randomized, with a 3×2 factorial treatment (hay of three species, treated with or without urea) and five replications. The contents of dry matter, crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, mineral matter, lignin, total carbohydrates and digestibility were evaluated in the grass (R. repens, A. setifolia e E. indica). The treatment with urea affected (p < 0.05) most of the variables analyzed in grass hays. Hay treated with urea showed an increase in crude protein levels and the highest value was observed for the hay of Eleusine indica grass. Rhynchelytrum repens grass hay presented the highest fiber value in acid detergent, with and without urea. An increase in vitro dry matter digestibility was observed after the use of urea. It is concluded that ammonization with 5% urea improves the nutritional values of hay in Rhynchelytrum repens, Aristida setifolia and Eleusine indica grasses, increasing the levels of protein, minerals and digestibility.
Palavras-chave
Aristida setifolia; chemical treatment; Eleusine indica; hay production; Rhynchelytrum repens
Texto completo:
Referências
AESA – AGÊNCIA EXECUTIVA DE GESTÃO DAS ÁGUAS. Meteorologia – Chuvas. Patos. 2022. Available at: http://www.aesa.pb.gov.br/aesa-website/meteorologia-chuvas/. Accessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
AFRC – AGRICULTURAL AND FOOD RESEARCH COUNCIL. Energy and protein requirements of ruminants. Wallingford, UK: CAB International, 1993.
ANASTÁCIO, L. R.; RODRIGUES, J. S.; VASCONCELOS, G. M. P. V.; KARAM, D. Uso de sistemas de produção para o manejo de Rhynchelytrum repens. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 28., 2012, Campo Grande. Anais [...]. Campo Grande: SBCPD, 2012. p. 758-764. Available at: https://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/933373. Accessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
BERCHIELLI, T. T.; PIRES, V. A.; OLIVEIRA, G. S. Nutrição de ruminantes. 2. ed. Jaboticabal: Funep, 2011. 616 p. In Portuguese.
BRANDÃO, L. G. N.; PEREIRA, L. G. R.; AZEVÊDO, J. A. G.; SANTOS, R. D.; ARAGÃO, A. S. L.; VOLTOLINI, T. V.; NEVES, A. L. A.; ARAÚJO, G. G. L.; BRANDÃO, W. N. Valor nutricional de componentes da planta e dos coprodutos da Agave sisalana para alimentação de ruminantes. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 63, n. 6, p. 1493-1501, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352011000600029. In Portuguese.
BUETTNER, M. R.; LECHTENBERG, V. L.; HENDRIX, K. S.; HERTEL, J. M. Composition and digestion of ammoniated tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.) hay. Journal of Animal Science, v. 54, n. 1, p. 172-178, 1982. DOI: https://doi.org/10.2527/jas1982.541173x.
BUXTON, D. R.; REDFEARN, D. D. Plant limitations to fiber digestion and utilization. The Journal of Nutrition, v. 127, n. 5, p. 814S-818S, 1997. DOI: https://doi.org/10.1093/jn/127.5.814S.
CASTRO, C. N. Sobre a agricultura irrigada no semiárido: uma análise histórica e atual de diferentes opções de política. Brasília: Rio de Janeiro: IPEA, 2018. 49 p. (Texto para Discussão, 2369). Available at: https://www.ipea.gov.br/portal/images/stories/PDFs/TDs/180312_td_2369.pdf. Aceessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
CÓSER, A. C.; PEREIRA, A. V. Forrageiras para corte e pastejo. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2001. 37 p. (Embrapa Gado de Leite. Circular Técnica, 66). Available at: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/583063/forrageiras-para-corte-e-pastejo. Accessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
CRUZ, B. C. C.; SILVA, D. A. Tratamento químico e biológico em volumosos para ruminantes. PUBVET, v. 10, n. 3, p. 224-234, 2016. Available at: https://www.pubvet.com.br/artigo/2644/tratamento-quiacutemico-enbspbioloacutegico-em-volumosos-para-ruminantes. Accessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
DETMANN, E.; SILVA, L. F. C.; ROCHA, G. C.; PALMA, M. N. N.; RODRIGUES, J. P. P. Métodos para análise de alimentos. 1. ed. Visconde do Rio Branco, MG: Suprema, 2012. In Portuguese.
FARIA, M. M. S.; JAEGER, S. M. P. L.; OLIVEIRA, G. J. C.; OLIVEIRA, R. L.; LEDO, C. A. S.; SANTANA, F. S. Composição bromatológica do co-produto do desfibramento do sisal tratado com uréia. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 3, p. 377-382, 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982008000300001. In Portuguese.
FERNANDES, F. E. P.; GARCIA, R.; PIRES, A. J. V.; PEREIRA, O. G.; CARVALHO, G. G. P.; OLIVINDO, C. S. Ensilagem de sorgo forrageiro com adição de ureia em dois períodos de armazenamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 38, n. 11, p. 2111-2115, 2009. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982009001100006. In Portuguese.
FERNANDES, L. O.; REIS, R. A.; RODRIGUES, L. R. A.; LEDIC, I. L.; MANZAN, R. J. Qualidade do feno de Brachiaria decumbens Stapf. submetido ao tratamento com amônia anidra ou ureia. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 31, n. 3, p. 1325-1332, 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000600002. In Portuguese.
GARCEZ, B. S.; ALVES, A. A.; MOREIRA FILHO, M. A.; FERREIRA, F. D. S.; MACEDO, E. O.; LIMA, I. S. S. Composição química e degradação ruminal do feno de pindoba de babaçu amonizado em duas alturas. Ciência Animal Brasileira, v. 21, n. 1, p. 1-11, 2020. DOI: https://doi.org/10.1590/1809-6891v21e-48803. In Portuguese.
GARCEZ, B. S.; ALVES, A. A.; OLIVEIRA, M .E.; PARENTE, H. N.; SANTANA, Y. A. G.; MOREIRA FILHO, M. A.; CÂMARA, C. S. Valor nutritivo do feno de folíolos de pindoba de babaçu submetido a tratamentos alcalinos. Ciência Rural, v. 44, n. 3, p. 524-530, 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782014000300022. In Portuguese.
KISSMANN, K. G. Plantas infestantes e nocivas. 3. ed. São Paulo: Basf Brasileira, 2007. Tomo I. In Portuguese.
NRC – NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Nutrient requirements of dairy cattle. 7. ed. rev. Washington, D.C., 2001. 381 p.
OLIVEIRA, H. C.; PIRES, A. J. V.; OLIVEIRA, A. C.; ROCHA NETO, A. L.; MATOS NETO, U.; CARVALHO, G. G. P.; VELOSO, C. M.; OLIVEIRA, U. L. C. Perdas e valor nutritivo da silagem de capim-tanzânia amonizado com uréia. Archivos de Zootecnia, v. 58, n. 222, p. 195-202, 2009. Available at: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-05922009000200004. Accessed on: Accessed on: 17 aug. 2022.
OLIVEIRA JUNIOR, J. C. Relação proteína bruta/carboidratos não fibrosos em dietas de juvenis de pacamã (Lophiosilurus alexandri). 2017. 76 f. Dissertação (Mestrado em Biologia Animal) – Universidade Federal de Viçosa, Viçosa. 2017. Available at: https://www.locus.ufv.br/handle/123456789/25637. Accessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
REIS, R. A.; BERCHIELLI, T. T.; ANDRADE, P.; MOREIRA, A. L.; SILVA, E. A. Valor nutritivo do feno de capim coast-cross (Cynodon dactylon L. Pers) submetido à amonização. Ars Veterinária, v. 19, n. 2, p. 143-149, 2003. In Portuguese.
ROMÃO, C. O.; CARVALHO, G. G. P.; LEITE, V. M.; SANTOS, A. S.; CHAGAS, D. M. T.; RIBEIRO, O. L.; PINTO, L. F. B.; OLIVEIRA, R. L. Fracionamento de carboidratos e degradabilidade ruminal da cana-de-açúcar tratada com óxido de cálcio. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 65, n. 2, p. 537-546, 2013. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-09352013000200033. In Portuguese.
ROTH, M. T. P. Avaliação da amonização de fenos de resíduo de pós-colheita de sementes de Brachiaria brizantha, cv. Marandu. 2008. 65 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) – Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, 2008. Available at: https://repositorio.unesp.br/handle/11449/99593. Accessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
SAS INSTITUTE. SAS/STAT® 9.1. User’s Guide. Cary: SAS Institute, 2004. Available at: https://support.sas.com/documentation/onlinedoc/91pdf/sasdoc_91/stat_ug_7313.pdf. Accessed on: 17 aug. 2022
SILVA, A. L.; AMORIM, D. S.; SOUSA, D. B.; SOUSA, S. V.; SILVA, K. M. Tratamentos químicos em volumosos: revisão de literatura. NutriTime Revista Eletrônica, v. 13, n. 6, p. 4854-4860, 2016. Available at: https://www.nutritime.com.br/site/artigo-398-tratamentos-quimicos-em-volumosos-revisao-de-literatura/. Accessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
SILVA, D. S.; ANDRADE, A. P. Tecnologia para o cultivo e uso de forrageiras nativas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 18., 2008, João Pessoa. Anais [...]. João Pessoa: UFPB, 2008. p. 1-15. In Portuguese.
SILVA, H. G. O.; PIRES, A. J. V.; CARVALHO, G. G. P.; VELOSO, C. M.; SILVA, F. F. Capim-elefante amonizado e farelo de cacau ou torta de dendê em dietas para ovinos em crescimento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 4, p. 734-742, 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982008000400021. In Portuguese.
SILVA, N. L.; ARAUJO FILHO ; J. A.; PONTE, A. E.; MOITA, A. K. F.; CAVALCANTE, A. C. R. Técnicas de manejo no controle do capim panasco verdadeiro (Aristida Adscensionis Linn.). In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 37., 2000, Viçosa. Anais [...]. Viçosa, 2000. Available at: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/515332/tecnicas-de-manejo-no-controle-do-capim-panasco-verdadeiro-aristida-adscensionis-linn. Accessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
TILLEY, J. M. A.; TERRY, R. A. A two-stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Grass and Forage Science. The Journal of the British Grassland Society, v. 18, n. 2, p. 104-111, 1963. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2494.1963.tb00335.x.
TONUCCI, R. G. Valor nutritivo do feno de capim-Tifton 85 amonizado com uréia. 2006. Dissertação (Mestrado em Produção Animal) – Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2006. Available at: https://www.locus.ufv.br/handle/123456789/5754. Accessed on: 17 aug. 2022. In Portuguese.
VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. 2. ed. Ithaca, USA: Cornell University Press, 1994. 476 p.
VAN SOEST, P. J.; FERREIRA, A. M.; HARTLEY, R. D. Chemical properties of fibre in relation to nutritive quality of ammonia-treated forages. Animal Feed Science and Technology, v. 10, n. 2-3, p. 155-164, 1984. DOI: https://doi.org/10.1016/0377-8401(84)90005-1.
WEISS, W. P.; CONRAD, H. R.; ST. PIERRE, N. R. A theoretically based model for predicting total digestible nutrient values of forages and concentrates. Animal Feed Science and Technology, v. 39, n. 1-2, p. 95-110, 1992. DOI: https://doi.org/10.1016/0377-8401(92)90034-4.
Visitas a este artigo: 1095
Total de downloads do artigo: 750